Una dintre cele mai importante lucrari care se realizeaza intr-o livada sau pur si simplu intr-o gradina cu pomi fructiferi o reprezinta altoirea. Prin altoire, anumite portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-o specie inferioara, pentru ca planta inferioara sa preia din calitatile plantei care face parte din specia superioara. Printre principalele scopuri ale altoirii se numara inmultirea vegetativa a pomilor si cresterea rezistentei la boli, daunatori, inghet si seceta.

  • Altoirea se poate realiza prin mai multe modalitati, in functie de specia de pomi, de perioada anului si de mediu – daca pomii se afla in teren sau in sera. Astfel, exista cateva tehnici care sunt frecvent utilizate pentru altoire.

Altoirea in despicatura este una dintre cele mai simple metode de altoire, fiind si una dintre cele mai frecvent utilizate. Printre principalele avantaje se numara faptul ca se poate realiza oricand in sezonul de primavara, incepand cu sfarsitul lunii februarie, pana la sfarsitul lunii aprilie. Prin altoirea in despicatura, se pot recupera pomii fructiferi care nu au o valoare biologica mare si se pot altoi mai multe soiuri de pomi fructiferi, chiar daca se foloseste acelasi pom.

Altoirea in T se mai numeste si altoire in oculatie, fiind o metoda rapida si eficienta. La fel ca altoirea prin despicatura, este o metoda care se utilizeaza foarte des. Se realizeaza in timpul sezonului vegetativ, iar taietura in scoarta pomului are forma literei T. Mai exista si o alta varianta pentru acesta metoda, asa-numita „altoire cu mugure dormind”, care se realizeaza pe perioada verii, in intervalul 15 iunie – 15 septembrie si se aplica in general doar la anumite specii de pomi cum ar fi de exemplu lamaiul sau liliacul, sau anumite specii de arbusti, asa cum este trandafirul.

Altoirea sub coaja se realizeaza prin taierea altoiului si a portaltoiului intr-o maniera similara, astfel incat acestia sa poata fi prinsi impreuna. In acest caz, nu se face o despicatura. Pentru a se sigila ranile create, se poate folosi o bucata de panza curata si banda adeziva si un mastic cicatrizant. Arbokol Copper este un astfel de mastic cu efect curativ, care poate fi utilizat pentru protejarea si sigilarea ranilor create prin altoire. Arbokol Copper protejeaza plantele si impotriva bolilor fungice si a conditiilor de mediu nefavorabile, datorita adaosului de cupru de 0,48%. Masticul se aplica cu ajutorul unei pensule, iar pelicula protectoare se formeaza in aproximativ 1 ora.

Altoirea sub scoarta este o alta metoda simpla de inmultire vegetativa, prin realizarea unei grefe in scoarta pomilor.